Hollum en omgeving

De Skutehon ligt vlakbij het pittoreske dorp Hollum, één van de vier dorpjes op Ameland aan de westkant van Ameland.
Het dorp Hollum is een levend, maritiem geschiedenisboek van Ameland. Niet voor niets is het aanzicht van het dorp tot beschermd dorpsgezicht verklaard. De vele monumentale commandeurswoningen in Hollum weerspiegelen de Amelander welvaart van de 17e en de 18e eeuw. Hollum heeft vele gezellige horecagelegenheden, een supermarkt en kleine winkeltjes
Een ander opvallend bouwwerk is de Nederlands Hervormde kerk, die in de Tachtigjarige oorlog door de Watergeuzen werd vernield en pas in 1678 werd herbouwd. Uit onderzoeken is gebleken dat de oudste bouwsporen uit de 11e eeuw dateren. Op de begraafplaats liggen vele Amelander commandeurs (kapiteins) begraven, zoals Hidde Dirksz Kat.
De vuurtoren is het meest markante bouwwerk van Ameland. Overal op het eiland voel je de aanwezigheid van dit 58 meter hoge zeebaken. Niet alleen zijn 's nachts de lichtstralen tot ver buiten het eiland te zien, maar ook bij daglicht is de toren met zijn rood-witte banen vanaf iedere plek op het eiland te herkennen. Ik vind het leuk om te vermelden dat mijn grootvader in zijn jonge jaren de vuurtoren eens in de verf heeft gezet. Zijn vader, mijn overgrootvader heeft als vrijwillige roeiredder opgetreden.
Er zijn twee musea in het dorp, het Sorgdragersmuseum en het Reddingsmuseum. Naast de musea, ziet u ook in de straten van Hollum veel historische objecten. Zo staat aan de Molenweg de stellingmolen De Verwachting.
Naast het bijzondere cultuurgoed beschikt Hollum ook over moderne voorzieningen, zoals een 9- holes golfbaan op zo’n 2  minuten loopafstand van de bungalow (www.golfbaanameland.nl) evenals een nieuwe spa-wellness (www.spameland.nl).
Naast dit alles is er vanzelfsprekend het strand, de duinen en de zee – alles wat het eiland Ameland tot een waddendiamant maakt.